DSC00137 venstre Jack Robinson højre Andreas Hogenfeld

Tømrerlærlinge skal bygge bæredygtige toiletter sammen med deres kolleger i kenya

Årets klimafolkemøde i Middelfart fik besøg af GLOBUS for blandt andet at slå på tromme for bæredygtige projekter.

Klimaet viste sig fra solsiden på årets sidste sommerdage i Middelfart, da Klimafolkemødet blev afholdt. 34.000 mennesker deltog, ifølge arrangørerne, og stegte under augustsolen på folkemødet, som er en hyggelig og blandet markedsplads og debatforum for alskens klimasager og synspunkter – fra kødhadere til kernekraftfans, fra forsyningsspecialister til frøbombeentusiaster. Og så GLOBUS-puljen, som administrerer puljen.

Og GLOBUS havde blandt andet allieret sig med Skive College, som modtog en bevilling tidligere i år i skikkelse af en toiletbygning, den dedikerede lærer Jesper Ilsøe og fire lige så dedikerede lærlinge, som opførte prototypen af det bæredygtige toilet ved siden af GLOBUS’ stand på Havnegade i Middelfart. Der var dog kun tale om en demonstrationsmodel, så man måtte styre sin trang til at afprøve bygningen.

”For de danske – og de kenyanske – studerende betyder det, at de er meget mere motiverede, når de skal lave noget rigtigt. Det hjælper også i forhold til rekruttering af nye elever til tømrerfaget. Vi vil gerne vise, at tømrere kan meget mere end bare at bygge huse i Danmark. Man kan rejse rundt i hele verden,” siger Jesper Ilsøe, som er faglærer på tømrerlinjen i Holstebro, som er tilknyttet Skive College og en af hjernerne bag en bæredygtig toiletbygning, som skal bruges i Kenya.

Til marts rejser 15 lærlinge sammen med Jesper Ilsøe og andre faglærere til den lille by Nyandiwa på bredden af Victoriasøen i Kenya. Her skal de studerende arbejde tæt sammen med deres kenyanske kolleger på den lokale tekniske skole – dels for at udvikle undervisningsmetoder, dels for at finpudse toiletbygningen, dvs. tilpasse den til lokale materialer og byggeskikke.

Lokale materialer

Foreløbig er modellen konstrueret i godt dansk byggemarkedskrydsfinér, men det er meningen, at der skal bruges lokale materialer, fortæller Jesper Ilsøe:

”Bygningen kommer nok slet ikke til at se sådan ud. Vi kommer til at bruge udelukkende lokale materialer. Vi skal jo ikke slæbe ting og sager med til Kenya – det er jo ikke bæredygtigt. Vi skal bruge noget, der findes på stedet,” siger han.

På Klimafolkemødet var der flere, der var henne med tips og gode råd.

”Der var en mand, som gik hjem og hentede nogle tegninger til en konstruktion af en simpel trillebør. Og der var en anden, som havde ideer til, hvordan man kunne lave tagrender af træ. Vi må forvente, at der er ting, som vi ikke kan skaffe. Godt nok er alt planlagt i mindste detalje, men vi har også en plan B – og måske skal vi også opfinde en plan C, når vi kommer derned,” siger Jesper Ilsøe, som rejser til Kenya i starten af september for at planlægge rejsen for de 15 studerende.

Faglærer Jesper Ilsøe (th) forklarer udviklingsminister Dan Jørgensen fik forklaret Kenya-projektet, som er støttet af GLOBUS-puljen. Foto: Jacob Rosdahl
Udviklingsministeren var forbi

Minister for udvikling og global klimapolitik Dan Jørgensen var taler på Klimafolkemødet og kom forbi GLOBUS og beundrede toiletbygningen, mens Jesper Ilsøe forklarede detaljerne – og ikke mindst om hovedprincippet: at Skive College og den tekniske skole i Nyandiwa skal arbejde sammen om projektet som ligeværdige partnere.