316037320_795086571939982_8768826028735291469_n

Disse 14 projekter fik støtte i første ansøgningsrunde

I efteråret 2022 havde GLOBUS sin første ansøgningsrunde. Vi modtog 29 ansøgninger hvoraf 14 fik tildelt en bevilling. Se listen her.

De støttede projekter, som fordeler sig med cirka halvdelen på uddannelsesudveksling og den anden halvdel på en blanding af udveksling og cirkulære projekter, favner et bredt udsnit af danskere under uddannelse. Både erhvervsskoler, professionshøjskoler, efterskoler, højskoler, gymnasier, folkeskoler, FGU’er, VUC’er og universiteter er repræsenteret som enten hovedansøger eller partner i samarbejde med fx en NGO eller en forening.

Se den fulde liste med projekter her.

SOSU’er til Lesotho

Denmark Lesotho Network er en af de organisationer, der har fået støtte til – sammen med deres danske partner, SOSU-Syd i Aabenraa, – at sende SOSU-elever til Lesotho for at arbejde på hospital. Tre elever rejser afsted i foråret 2023 og tre yderligere året efter.

”Vi håber, at det kan blive en øjenåbner for vores elever at komme ud til et land, hvor meget vil være anderledes, end de er vant til – og hvor man arbejder under helt andre vilkår. Jeg tror også, at de i nogle tilfælde vil opleve, at de lokale er foran med innovative løsninger. Så vi kommer også til at lære noget af dem,” siger efteruddannelseschef på SOSU-Syd Vinnie Lerche.

Sammen med en underviser fra skolen rejser hun selv til Lesotho i januar for at planlægge detaljerne og besigtige de lokale forhold, inden de danske elever skal afsted. Den rejse er også støttet af GLOBUS, hvor det er muligt at søge midler til at rejse ud og lave aftaler med nye, lokale partnere.

Idrætsforening og folkeskole laver fælles projekt på Zanzibar

Skovby Sportsklub er en anden forening, der har fået støtte. Sammen med den lokale skole, Skovbyskolen, skal de blandt andet indsamle bolde og andet udstyr, så børn på Zanzibar får bedre muligheder for at dyrke sport, imens danske børn gennem projektet kan lære om verdensmålene i praksis set gennem vilkårene på Zanzibar.

”For Skovbyskolen vil arbejdet med verdensmålene få et helt konkret formål gennem projektet. Eleverne får mulighed for unik læring om livet på Zanzibar samtidig med, at de hjælper med indsamling til lokale sportsklubber og skoler,” siger formand for Skovbyskolens skolebestyrelse, Susanne Riiser.

Elektrikere skal installere solceller

I Hadsten er Den Jydske Haandværkerskole blevet partner på et projekt, der handler om at installere solceller i Tanzania.
Fem danske elektrikerlærlinge skal sammen med lokale elektrikerelever installere solcelleanlæg på en lokal skole. Projektet er blevet til i samarbejde med en lille dansk organisation, TES Skolen i Afrika, som har erfaring med udviklingsprojekter i Afrika.

Erhvervsskolen Mercantec i Viborg har også kastet sig ud i at sende elever til udviklingslande. Til sommer sender de to smede-lærlinge i praktik i Tanzania, hvor GLOBUS har hjulpet med at finde lokale praktikvirksomheder.

”Vi er virkelig spændte på at komme i gang med det her. Vi har ikke tidligere haft elever i udviklingslande, men som verdensmålsskole er det noget, vi rigtig gerne vil kunne tilbyde. GLOBUS-puljen er en god mulighed for at komme i gang med det,” siger international koordinator Karsten Therkildsen, som også selv rejser til Tanzania og tjekker op på forholdene, inden de danske lærlinge lander.

Fra folkemøder til DM i Skills

Som engagementspulje støtter GLOBUS både rejseaktiviteter og aktiviteter i Danmark, der kan skabe engagement hos en bredere målgruppe.

På Folkemødet på Bornholm vil man på Verdensmålenes Plads derfor kunne møde elever fra Hotel og Restaurantskolen side om side med kokkelever fra Kenya. Sammen skal de servere deres fælles bud på fremtidens bæredygtige retter i et projekt ledet af organisationen 2030beyond.

Og på DM i Skills vil man kunne møde danske lærlinge fortælle om mulighederne for at komme ud i verden med GLOBUS-puljen.

Her vil erhvervsskolen HEG i Aars, som har fået støtte til over de næste to år at sende flere landbrugsmaskinmekaniker-lærlinge i praktik i Tanzania, stå klar med en stand, der – også finansieret af deres GLOBUS-bevilling – netop handler om at rejse ud i verden og bidrage til verdensmålene.

I opslaget herunder ses de lærlinge fra HEG, som rejser til Tanzania i begyndelsen af 2023.