“Jeg har udvidet mit syn på Afrika og de udfordringer, et land som Uganda står overfor”
Beskrivelse af projektets aktiviteter i Syd:
På turen til Kampala blev de danske elever delt ud i tre forskellige kvarterer, hvor de var sammen med de unge ugandere, de har haft kontakt med gennem et kursusforløb på KVUC via WhatsApp. De tre kvarterer i Kampala var Kinawataka, Kitintale og Kyebando.
I Kinawataka havde de ugandiske aktivister arrangeret en workshop om mental sundhed, miljøpsykologi og ’urban farming’ samt en workshop om seksuel reproduktiv sundhed og rettigheder med fokus på menstruation og fremstilling af genanvendelige bind.
I Kyebando lavede gruppen en kampagnevideo om ligestilling mellem kønnene med fokus på teenagegraviditet og lokale lederes rolle i at forebygge det. Kampagnen blev lanceret af den nationale ugandiske TV station NBS’ ungdomsmorgenshow.
I Kitintale handlede det om at skabe engagement om klimaforandringer gennem street art og forskellige klimatilpasningsinitiativer som at gøre grøfterne dybere og bredere for at forhindre oversvømmelser. Derudover bød besøget også på en gåtur gennem kvarteret for at få en større forståelse for området og for, hvordan kunst bruges til klimahandling i Kitintale.
Turen bød også på et besøg på den danske ambassade, den nationale regnskov Mpanga samt et besøg ved en familie der lever i samarbejde med skoven. Vi besøgte også Viktoriasøen og så, hvordan skrald i og omkring søen genanvendes af unge mødre i ’the green play space’ i Kamwanyi i Kampala. Til sidst besøgte vi Namboole High School og lærte mere om skolesystemet i Uganda.
I september 2023 besøger de ugandiske deltagere København.
Citater fra de danske elever:
”Det, jeg især tager med mig fra turen til Kampala, er det bånd man selv på så få dage fik bygget op til nogle af de mega seje unge mennesker, der arbejder i NAC. Men også helt klart et udvidet syn på Afrika og de problemstillinger, et land som Uganda står overfor. Jeg fik også et langt bedre indblik i hvilken rolle Danmark spiller, og hvordan ulandsbistand rent faktisk bliver administreret og fordelt rundt.” William, elev fra Verdensmålsklassen på KVUC
”Det, som jeg vil tage med mig i min egen hverdag, er dygtigheden til at leve i nuet samt have håb og drømme for fremtiden på trods af svære vilkår.” Jeppe, elev fra Verdensmålsklassen på KVUC
”Jeg vil tænke mere over mit forbrug generelt, og smile og hilse på buschaufføren, blandt andre. Jeg tror, jeg vil begynde en lille ‘urban garden’ på altanen derhjemme. Finde noget skrald og lave det om til noget nyttigt, både i form af en have, men måske også øreringe og andet hygsomt.” Julie, elev fra Verdensmålsklassen på KVUC
Verdensmål i projektet:
Projektet bidrager overordnet til fire verdensmål.
Verdensmål 4 Kvalitetsuddannelse: Projektet bidrager til de danske og ugandiske deltageres globale dannelse og læring. Igennem indsatsen vil der blive skabt et direkte link mellem unge elever fra KVUC og unge urbane aktivister fra Kampalas ghettoer igennem uddannelsesudvekslinger i Kampala og København. Sammen vil de unge samskabe nytænkende projekter der bidrager til FNs verdensmål, med et eksplicit fokus på bæredygtige byer. Udover uddannelsesudvekslinger vil der blive faciliteret en række engagementsaktiviteter der inkluderer et uddannelsesforløb for danske unge i globalt udviklingssamarbejde, samt deltagelse i en Verdensmålsfestival på KVUC.
Igennem Urbane Laps i Kampala og København arbejder de unge med tre forskellige verdensmål:
- Verdensmål 11: bæredygtige byer og lokalsamfund
- Verdensmål 5: Ligestilling mellem Kønnene
- Verdensmål 13: Klimaindsats
De implementerer elementer af projektideer, som de skaber i fællesskab. Det kan være alt fra at styrke opmærksomhed og handlekraft omkring mental sundhed, til streetart der skaber opmærksomhed omkring klimaforandringer, skabe urbane haver eller en kampagne med fokus teenagegraviditet i Kampala.